В сезона на тъмното пиво

Пивоварна Болярка празнува 125 години

В сезона на тъмното пиво

 Пивоварна Болярка празнува 125 години

Вече сме в зимния сезон, което е една от причините любителите на бирата да насочат погледа си към тъмното пиво. Този вид бира се отличава с интензивен аромат – най – често на карамел и кафе, по – висок алкохолен процент от светлата и по – плътен вкус. В България основната консумация на тъмно пиво е през есента и зимата, като именно тогава повечето български марки обогатяват продуктовото си портфолио с предлагането на този вид напитка.

Специално за любителите на тъмното пиво „Болярка ВТ“ АД за поредна година пуска на пазара Болярка Тъмно за зимния сезон. Пивоварната непрестанно полага усилия да отговаря на потребителското търсене за качествени продукти и се стреми с предлаганото пиво да задоволи капризите и на най – взискателните ценители на бирата. Любопитен факт е, че за първи път през 1962 година пивоварната пуска на пазара нов асортимент – тъмно пиво – 14% оригинално Търновско пиво, което се е приело добре от потребителите по онова време. През годините пивоварната е печелила редица отличия от национални и международни конкурси, представяйки произведеното тъмно пиво.

Днес пивоварна Болярка продължава да развива традицията в производство на тъмна бира. За варенето на този вид пиво „Болярка ВТ“ АД използва рецепти, които са утвърдени през годините. Характерни за Болярка Тъмно са качества като осезаема плътност на пивото и много тъмен карамелен цвят. Тя пленява всеки, който отпие със своя балансиран вкус, плътна, галеща небцето пяна и изтънчен аромат. Тези характерни за нея качества я превръщат в един от видовете бира, с производството на които пивоварната се гордее.

Специалистите дават своите съвети за избор и консумация на тъмно пиво. При наливане бирата трябва да прави пяна, но не каква да е, а плътна. Фините мехурчета са знак, че бирата е хубава, а след като се отпие, пяната трябва да остава по чашата. За да се насладите максимално на аромата на тъмната бира е от значение и да подберете подходяща чаша. Специално за тъмните пива е хубаво чашата да е широка в основата си и да се стеснява към върха си. По този начин аромата на бирата се запазва в чашата и всяка глътка носи наситен аромат, изпълнен с карамелени нотки. И разбира се, преди да се консумира трябва да е охладена до подходящата температура. Експертите препоръчват тъмната бира да е охладена между 9 и 10 градуса. При по – ниска температура специфичните карамелени нотки няма да бъдат усетени в своята дълбочина и плътност. За сравнение светлото пиво се консумира охладено от 5 до 8 градуса. Това означава, че тъмното пиво е добре да се консумира малко по – топло от светлото, за да се даде възможност на кехлибарената напитка, с цвят на тъмен карамел, да разгърне богатството от аромати още от първата глътка. След наливане затворете бутилката, тъй като при бирата газировката е продукт на естествена ферментация – получена е вследствие от взаимодействие между вложените съставки. При не добро съхранение бирата губи приятния си аромат, своите вкусови качества и газировка.

Не случайно по нашите географски ширини през този сезон се увеличава консумацията на тъмните пива. Нужната енергия за организма по време на този сезон е по – голяма, което води до консумация предимно на по – тежки храни. Поради тази причина тъмното пиво е подходящо да се комбинира със сини сирена, червени меса. Също така тъмната бира допълва чудесно сладостта на печените и задушените ястия сготвени с говеждо, агнешко или свинско.